Riff, PD#18245 of een Ufo? #DroneLightPainting

Riff, PD#18245 gemaakt door Bob Gramsma, is een uniek stuk land art in Flevoland. In de volksmond wordt dit ook wel de Ufo genoemd, door zijn vorm. Deze foto laat de term UFO nog meer leven! Maar hoe is dit gemaakt, hoe komt zo’n foto tot stand? Dat leg ik je uit in deze blog!

2019-10-29 Riff, PD#18245 Drone LightPainting

Maar hoe dan?

Lightpainten met een Drone: het klinkt makkelijker dan het is… En dat is precies waar deze blog over gaat. Want hoe doe je dat nu goed? Laten we beginnen aan het begin van het verhaal. Een oud huisgenoot van mij uit Zwolle is een gedreven programmeerder, vooral actief in het gebied website building. Maar voor zijn hobby programmeert hij drones met lampjes doormiddel van GPS Coördinaten. Zijn naam: Joran Hersevoort.

In dit geval werkte hij met een DJI Mavic Air icm een Russische app (https://flylitchi.com/), waarin hij meerdere berekeningen door kan voeren. Zoals een Orbit aangepast op de snelheid van mijn sluitertijd, zodat hij overal even goed inbrandt gedurende de sluitertijd. In dit geval is het een Orbit, maar hij kan ook compleet andere patronen tekenen icm GPS Waypoints, om zo elke vorm en lijn te krijgen! Tevens kan hij het licht in elke kleur wijzigen, knipperen etc., dus volledige controle.

  • Fly Litchi https://flylitchi.com/

  • Plan gemaakt met een flight time van 29s

  • Op het zelf gemeten POI

  • Voorbeelden van de mogelijkheden…

Maar hoe kom je aan Waypoints van een kunstwerk die nog niet op google maps staat?

Daarvoor moet je eerst tijdens daglicht naar de locatie gaan en alles inmeten: hoogte van het kunstwerk, breedte van het kunstwerk, exacte middelpunt etc. Dit meet je op met een nauwkeurige GPS Unit of met de Drone zelf, zoals in dit geval is gebeurd. Dan kan het programmeren beginnen… Dit kost ongeveer 2 accu’s, omdat je het exact goed wilt hebben. Je praat hier over enkele mm’s op je scherm die in het veld het verschil kunnen zijn van meters! Makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig weet Joran wat hij doet en meet hij met goed overleg alles goed in. Als het programmeren klaar is van de Orbit, kunnen we beginnen aan het programmeren van de lampjes. Deze zitten als propeller gaurds om de Drone heen. Deze hebben we in dit geval op wit 100% power gezet. Dit omdat wij tijdens het blauwe uurtje bezig waren. Normaliter zou je deze techniek later op de avond doen!

Drone klaar gezet wat nu?

Nu wachten op het exact juiste licht… Je moet mikken op 15 min flight time, dus goed inschatten en de lucht in. Het programma staat ingeladen, de laatste aanpassing is dan de snelheid van het plan. Deze pas je exact aan aan de sluitertijd van de camera. En dan afdrukken op het juiste moment.

Vervolgens moet je de bestanden nog bewerken, want zo uit de camera mis je het accent op de Orbit.

Bewerking van de foto

Goed, je hebt de foto waarvoor je op pad was… en nu de nabewerking.

  • After Riff, PD#18245 Drone Lights

  • Before Riff, PD#18245 Drone Lights

Zoals je ziet heb ik de Drone Light Trails meer geaccentueerd. Tevens heb ik de light trails van de auto’s gekopieerd en gespiegeld naar de linkerkant, om meer symmetrie te krijgen. Waarom dan geen detail in het kunstwerk? Normaal zou je daar toch detaillering willen zien? Nu juist niet, ik wil de mysterie naar boven laten komen. Op het moment dat ik details in het kunstwerk laat zien, is het mysterie verdwenen uit de foto… Puur beeldtaal. Daarnaast staan er tegenwoordig hekken voor het kunstwerk, tegen alle mensen die klimmen op het kunstwerk! Deze staan niet echt bijzonder mooi op je foto. Genoeg reden om de voorgrond zwart te houden.

Maar waarom dan die auto’s kopiëren van rechts naar links? Om de illusie te wekken van symmetrie en een horizon, die je anders mist.

Gaat er ook wel wat fout dan?

Ja zeker, met de snelheid afstellen op de sluitertijd gaat er wel eens wat mis!

Hier stopt de drone path halverwege… en gebruiken we het verkeerde licht.

Maar van de fouten leer je juist en kun je je zelf nog herpakken. Zo kun je gaan voor het perfecte shot.

DTC_19-10-29__DTC6847-1024x683.jpg


Nu kun je zelf aan de slag… 6 Tips

  1. Weet wat je doet en meet goed in of blijf uit de buurt van objecten

  2. Doe dit alleen als je veel ervaring hebt met Drones en doe dit altijd met zijn 2en

  3. Wacht tot 2 uur na zonsondergang voor het beste resultaat

  4. Verdiep je in GPS en GPS Paths om te begrijpen wat je doet.

  5. Ga overdag eerst kijken en maak dan je plan.

  6. Neem genoeg accu’s mee! Voor Drone en Camera

Is deze techniek wat om voor jou uit te laten voeren om je bedrijfspand heen of om je gebouw heen, neem gerust contact op met info@dannytax.nl

2019-10-29 Riff, PD#18245 Drone Lights

DTC_19-10-29__DTC6848-1024x683.jpg
Vorige
Vorige

Het grote verschil tussen Resin Filters en Glazen Filters