Je eerste (Landschap) Filter set aanschaffen.

foto5-1024x683.jpg

LANDSCHAP TECHNIEK/TUTORIALS

Artikel uit het NCN Magazine 2018

Je staat op het punt Filters te kopen? Overhaast niet.

Je maakt al een tijdje foto’s en wil de volgende stap zetten in je landschaps fotografie.

Dan zijn filters een goede investering maar waar begin je in de filter markt, die gigantisch groot is? Dat is een vraag die per persoon anders ligt. Maar gelukkig kun je daar al snel achter komen, Hoe? Simpel ga na wat je wilt bereiken met je filters.

Voorbeeld: Je wilt een extra lange sluitertijd dan investeer je in een Big Stopper, Maar wat voor type Rond, Vierkant…. Dat betekend een filterhouder erbij keuzes…

Kortom overhaast je niet want een goede filterset kost geld maar heb je zeker niet voor even.

Wat is dan een goede starters set?

Voor een landschaps fotograaf is dat simpel!

Een goed Filtersysteem/houder (Merk niet belangrijk)

Minimaal 1 Verloop filter, afhankelijk van je omstandigheden een Gradueel Filter (GND) in ND8 of ND16, Hard  verloop voor natuurlijke landschappen en voor Stedelijk zacht verloop.

Een goede big en little stopper mogen ook niet ontbreken, in het geval van wolken en water partijen. Denk aan een ND1000 (10 Stops) voor overdag en een ND64 (6 Stops) voor rond zonsopkomst en ondergang.

Optioneel is een een polaristatie filter (Dit kan handig zijn bij sterke reflecties)

Goed maar welk merk dan?

Merk is niet geheel onbelangrijk maar zeker ook niet het belangrijkste,

Zelf werk ik met Zomei een chinees filter merk ik ben er erg over te spreken en dan het 100mm systeem van optisch glas, 84.5mm is zonde van je geld als je met professionele lenzen werkt. Dit ivm de afmeting en gebruik van alles wijder dan 24mm je zult dan vingetering zien in de hoeken.

Maar goed Zomei is niet het enige merk wat bestaat. Op dit moment ben ik erg te spreken over de volgende merken:

Benro, Nisi & Lee

(Maar let op merk is niet zo belangrijk als materiaal van je filter)

Pak waar kan altijd de optisch glazen variant van je filter.

Waarom glas? Je hoort het vast wel eens kleur zweem dit kleurzweem dat.. Dit komt heel vaak weg door het stapelen van Plastic filters het zo genoemde Optical Resin. Dit Optical Resin heeft een minder vaste kleur en verliest eerder scherpte (Zonde om voor je lens van 2000 euro te doen.

Het merk maakt tegenwoordig dus niet zoveel meer uit het gaat om het gebruikte materiaal. Echter wordt er op de markt nog steeds heel veel plastic aangeboden dus informeer bij aanschaf altijd naar optisch glas en niet Optical resin.

Want goedkoop blijft altijd duurkoop.

Een goede Filterset is niet goedkoop

Als je dacht dat filtersets niet veel koste dan heb je het mis in dit geval telt altijd de regel Goedkoop is duurkoop. Vandaar dat ik ook altijd zeg zie het als een investering in je werk je moet iets goeds kopen wat lang meegaat en kwaliteit bied.

Maar hoe kom ik daar nou achter en moet ik het in een keer kopen?

Nee niet in een keer kopen maar in stapjes en kies een merk wat je Collega fotografen ook graag gebruiken en wees niet bang om advies te vragen. Een miskoop is echter snel gemaakt in de filtermarkt, en dat wil je juist voorkomen en met jou vele anderen.

Bonus tip: Blijf trouw aan 1 merk Verschillende merken filters samen gebruiken kan door verschillende Coating lagen alsnog kleurzwemen geven.

Maak dus altijd een stappen plan voor aanschaf, een goed filtersetje kan zomaar tussen de 250,- en 1250,- euro liggen afhankelijk van je wensen. Wees er dus zuinig op maak ze goed schoon en bewaar en vervoer ze in een daar voor bestemde filter tas. Je wilt tenslotte niet dat jou filter van 250 euro zomaar bekrast.

Wat voegen die filters dan toe aan mn foto en wat kan ik ermee?

Die filters geven je foto net wat extra, Door bijvoorbeeld een lange sluitertijd icm een verloop filter krijg je een detail volle kleurrijke lucht die bij harde wind een extra snelheid en rust in je foto brengt. Zo kun je de lucht bij de juiste weersomstandigheden gebruiken als invoerende lijn. Want een goede landschaps fotograaf kent het weer als een weer man.

Maar ook kun je stilte en rust in de choas creëren wat je foto net die extra waarde geeft.

Kortom Filters zijn een must have voor iedere fotograaf maar voor een landschaps fotograaf is het toch echt een pre, een stuk gereedschap, een essentiële tool.

Dus wees verstandig investeer je geld goed en niet 4 keer fout want dat is uiteindelijk duurder.

Vraag advies in je lokale camerawinkel welk systeem het beste met jou lens samen werkt.

Vraag advies aan je collega fotografen, En maak een wel overwogen keuze.

En een laatste tip investeer nooit in 84.5 mm filtersystemen (Veelste klein)



Vorige
Vorige

Sirui filtersysteem, ultieme kwaliteit?

Volgende
Volgende

10 tips voor als je gaat exposeren